Cynamon – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Cynamon jest to drzewo rosnące m.in. na Sri Lance, w Indonezji oraz w Indiach, a także w Brazylii. Cynamon cejloński mielony, który tak dobrze znamy, jest pozyskiwany poprzez wysuszenie kory drzewa. Ma on charakterystyczny korzenny, lekko słodki aromat, który świetnie sprawdza się dodany m.in. do domowej szarlotki czy do grzańca lub zimowej rozgrzewającej herbaty. Mielony cynamon cejloński znany jest niemal na całym świecie. 

Właściwości lecznicze cynamonu

Cynamon stanowi świetne źródło wapnia, manganu, błonnika, fosforu, potasu oraz żelaza, a także chromu. Charakterystycznego aromatu i zapachu, nadaje mu aldehyd cynamonowy, dzięki czemu posiada silne właściwości przeciwnowotworowe. Mielony cynamon cejloński przyspiesza ponad przemianę materii oraz spalanie tłuszczu, dlatego często jest on składnikiem maści rozgrzewających lub przeciwbólowych.
Dzięki właściwościom jakie posiada, ma zbawienny wpływ zwłaszcza dla osób z cukrzycą, nadwagą. Genialnie podnosi odporność oraz przyspiesza powrót do zdrowia podczas przeziębienia i grypy.

cynamon cejlonski mielony

Zastosowanie cynamonu 

Najbardziej popularne zastosowanie ma w kuchni. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza takich gdzie składnikiem są jabłka. Cynamon jest dodawany również do ciasteczek, do pierników. Z powodzeniem można go używać także jako dodatek do herbat, kompotów, nalewek i innych napojów. 

Przeciwwskazania 

Cynamonu nie powinny spożywać osoby, które borykają się z chorobą wrzodową przewodu pokarmowego. Powinny go ograniczyć także kobiety w ciąży, z racji iż cynamon może wpłynąć na przedwczesny poród. Osoby będące alergikami, mające uczulenie na cynamon, również powinny w znacznym stopniu ograniczyć jego spożywanie, zarówno w formie naturalnej oraz w preparatach różnego rodzaju.

Comments are closed.