Danie rybne w nieco innym wydaniu, czyli ryba po grecku z ananasem

Ryba po grecku zwykle sama w sobie jest już słodka, chociaż można ją zrobić także w wersji na ostro. Wszystko oczywiście zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni i chcemy nadać naszej rybnej potrawie jeszcze lepszego smaku, to warto wzbogacić ją o ananasa. Powstały w ten sposób rarytas z pewnością zaskoczy nas swoim wyjątkowym smakiem. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu, dlatego też warto wypróbować przepis na rybę po grecku z ananasem.

Jakie składniki?

Do ryby po grecku można dodać przeróżne składniki, dzięki czemu za każdym jesteśmy w stanie stworzyć to danie w nieco innym wydaniu. Świetnie sprawdzają się pieczarki, papryka, ogórki kiszone, włoszczyzna i ananas. Niektóre osoby może zdziwić dodatek ananasa w potrawie takiej jak ryba po grecku, ale wbrew pozorom jest ona niezwykle smaczna po dodaniu do niej tego egzotycznego owocu. Czas najwyższy się przekonać o tym osobiście.

Do przygotowania ryby po grecku w wersji z ananasem potrzebować będziemy: półtora kilograma dorsza, trzech cebuli czerwonych, główki czosnku, czterech marchewek, kawałka selera, małego pora, słoika koncentratu pomidorowego, 300g suszonych pomidorów, puszki ananasa, połowy szklanki mąki, dwóch łyżeczek przyprawy typu wegeta, łyżeczki pieprzu ziołowego i oleju do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku

Wykonanie: oczyszczoną dokładnie rybę kroimy na mniejsze kawałki, po czym doprawiamy ją pieprzem ziołowym i przyprawą do ryby czy też wegetą. Przyprawioną rybę najlepiej jest pozostawić w lodówce na całą noc, dzięki czemu ryba będzie znacznie smaczniejsza i aromatyczna. Następnego dnia można przejść do obtoczenia naszej ryby w mące, po czym do usmażenia jej na złoty kolor na oleju. Pokrojone cebule i czosnek również podsmażamy na złoto. Potem zabieramy się za nasze marchewki, seler i pietruszkę, które ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do zeszklonych cebuli i czosnku, po czym zalewamy całość dwoma szklankami wody i przyprawiamy wedle uznania oraz gotujemy do miękkości.

Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonych pomidorów, koncentratu i pokrojonego w kostkę ananasa. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, a na końcu dodajemy pokrojonego pora. W naczyniu układamy naprzemiennie nasze usmażone filety rybne na przemian z powstałym sosem.

Comments are closed.