Domowe wypieki – przyda się uniwersalna forma do pieczenia

pieczemy urodzinowy tort na prezent

Nie ma nic lepszego od pysznego domowego ciasta. Wyśmienity sernik, czy drożdżowe ciasto z owocami – idealne do kawy czy herbaty. A na specjalne okazje torty własnej roboty z pewnością zachwycą smakiem wszystkich gości. Tylko aby móc cieszyć się smakiem domowych wypieków przyda się odpowiednia forma do pieczenia.

Tortownica – nie tylko do tortów

Jest to dość uniwersalny rodzaj formy do pieczenia. Kojarzy się z tortami, ale jak najbardziej sprawdzi się podczas pieczenia sernika czy ciasta drożdżowego. Tortownica przyda się również do różnego rodzaju ciast bez pieczenia. Warto więc posiadać chociaż jeden taki egzemplarz.

Rodzaje tortownic

okrągła tortownica z wyjmowanym dnemNajbardziej popularne warianty są następujące:

  • z wyjmowanym dnem;
  • z odpinaną obręczą / brzegiem;
  • z wysokim rantem;
  • z sylikonową obręczą.

Kształt i wielkość tortownic jest różnorodna, Dostępne są bardziej klasyczne – okrągłe czy prostokątne, ale również w kształcie serca czy gwiazdy. Można także kupić tortownicę do pieczenia tortów urodzinowych dla dziecka – w kształcie samochodu, konika czy kwiatka.

Wybierając tortownicę warto zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Dostępne są tortownice:

  • aluminiowe – lekka, tania i szybko się nagrzewa, ale podatna na odkształcenia i zarysowania, powłoka przywierająca;
  • ze stali nierdzewnej – odporna na wgniecenia i rdzewienie, ale łatwo ją zarysować;
  • z blachy ocynkowanej – tania, lekka, szeroki wybór, niestety podatna na wgniecenia, zarysowania i rdzewienie, powłoka przywierająca;
  • sylikonowa – elastyczna, łatwo się czyści, nie chłonie zapachów i nie przywiera;
  • z powłoką ceramiczną – mało odporna na zarysowania, ale równomiernie się nagrzewa i nie przywiera;
  • z powłoką teflonową – podatna na zarysowania, powłoka nieprzywierająca, równomiernie i szybko się nagrzewa.

Więcej w Ale Dobre – https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-82,Tortownice/

Comments are closed.