Majeranek mielony w kuchni

Majeranek należy do rodziny roślin jasnotowatych, początkowo był uprawiany jedynie w obszarze basenu Morza Śródziemnego, ale w dzisiejszych czasach jest bardzo powszechny i rośnie w wielu krajach. Jest używany do produkcji kosmetyków, leków i przede wszystkim przypraw. Wyróżnia się trzy rodzaje: roczna, dwuletnia i bylina, jednak w Polsce zazwyczaj jest uprawiany, jako roślina jednoroczna.

majeranek lisc mielony

Zastosowanie

Majeranek mielony jako przyprawa, jest wykorzystywany najczęściej w ciężkostrawnych daniach takich jak: grochówka, zupa fasolowa, żurek czy tłustych mięsach typu baranina i gęsina. Jego specyficzny, intensywny smak, tworzy świetną kompozycję z szałwią, rozmarynem i tymiankiem. Majeranek liść mielony, niekiedy wykorzystuje się w masarstwie, do produkcji kiełbas. Oprócz tego, jest wykorzystywany w przemyśle do produkcji likierów i aromatyzowania octu oraz herbat.

Warto również znać lecznicze właściwości majeranku. Bardzo dobrze działa na pracę żołądka, sprawdza się np. przy biegunkach, a w postaci naparu ma właściwości uspokajające, natomiast przy problemach z układem oddechowym jest używany do inhalacji.

Charakterystyka

Wysokość majeranku to około 50 cm, charakteryzuje się wzniesionymi, mocno rozgałęzionymi, drewniejącymi u spodu łodygami i małymi listkami, które są krótkoogonkowe i łopatkowe. Barwa kwiatów jest różna, od białych po odcienie różowego, a okres kwitnięcia zaczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Jego nasiona są drobne o jasnobeżowym kolorze i intensywnym, charakterystycznym zapachu.

Comments are closed.