Naga Jolokia – świetne chilli

Naga Jolokia została uznana w 2007 roku za najostrzejszą chili świata. Jest ona znana także pod nazwą Ghost Pepper i pochodzi z Indii. Owoce rośliny mają około 2-3 cm średnicy oraz mierzą od 6 do 8,5 cm długości. Czym cechuje się uprawa doniczkowa tej rośliny? O czym warto pamiętać? Czy Jolokia jest łatwa w uprawie doniczkowej?

Naga Jolokia

Roślina uprawiana jest w północno-wschodznich Indiach oraz w Bangladeszu. W Polsce roślina rośnie do około 120 centymetrów. Przez kilka lat roślina przodowała w księdze rekordów Guinessa, co sprowokowało krzyżowanie różnorodnych odmian, aby uzyskać jeszcze większy poziom ostrości.
Na rynku znajdziemy wiele odmian tej rośliny, z których najpopularniejsze to Yellow, Strain, Chocolate, czy Peach. Każde z nich cechuje się odmienną kolorystyką, a owoce tej rośliny mają powierzchnię chropowatą i owocowo-pieprzny aromat.

Uprawa doniczkowa

Naga Jolokia (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/papryka/papryka-chilli-naga-jolokia) wymaga szczególnej uprawy ze względu na swoją specyfikę. Nasiona mogą dosyć długo kiełkować, nawet do 4 tygodni. Przesuszenie nie grozi roślinie, dlatego ograniczmy podlewanie jej wodą. Regularne nawozy są bardzo ważne, aby zapewnić odpowiednie warunki do wzrostu. Jolokia jest dosyć odporna na szkodniki. Podczas rozwoju wymaga bardzo dużo nasłonecznienia i ciepła, o czym warto pamiętać. Roślina cechuje się także dosyć długim okresem wegetacji.

Jolokia w doniczce będzie najczęściej wieloletnią rośliną. Prawidłowe przezimowanie sprawi, że będziemy cieszyć się rozkwitem przez wiele lat. Chili to doskonały dodatek do wielu potraw.

Comments are closed.