okap-centralny-skrzyniowy

Okap kuchenny – co warto wiedzieć?

Każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w odpowiedni sprzęt. Jest to niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Z pewnością jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni w lokalu jest okap. O czym należy pamiętać podczas wyboru okapu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę?

Okap – główne zadania

Nowoczesny okap gastronomiczny to wydajne urządzenie, którego celem jest nie tylko zebranie z kuchni nadmiaru wilgoci, ale również znajdujących się w powietrzu cząsteczek tłuszczu oraz nadmiaru ciepła, które zostało wyemitowane w czasie gotowania. W praktyce oznacza to, że tego rodzaju okap kuchenny pozwala również na wyciągnięcie z kuchni różnorodnych zapachów.

Jeżeli więc okap kuchenny odpowiada za odprowadzanie wilgoci, tłuszczy oraz ciepła to można uznać, że jest on niezbędnym elementem wyposażenia gwarantującym odpowiedni komfort pracy. Ponadto obecność tego rodzaju urządzenia jest niezbędna w celu zagwarantowania pracownikom bezpieczeństwa w czasie wykonywania obowiązków pracowniczych. Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Różnorodne rodzaje okapów

Współcześnie producenci zaoferować mogą co najmniej kilka rodzajów okapów. Każdy dostępny w sprzedaży okap ze stali nierdzewnej można podzielić na kilka sposobów, aczkolwiek najrozsądniej jest podzielić okapy ze względu na sposób montażu. W tym kontekście wyróżnić można:

  • okapy przyścienne,
  • okapy centralne.

W przypadku okapu przyściennego mamy do czynienia z urządzeniem, którego ciąg kuchenny umiejscowiony jest przy ścianie. Z kolei w przypadku okapu centralnego mamy do czynienia z sytuacją, w której ciąg kuchenny położony jest na środku kuchni.

Warto również nadmienić, że okapy można podzielić ze względu na sposób działania. W tym wypadku wyróżnić można okapy wyciągowe oraz okapy nawiewno-wyciągowe. W przypadku klasycznych okapów wyciągowych mamy do czynienia z urządzeniem, które jedynie odprowadza różnorodne opary z pomieszczenia. W przypadku okapów nawiewno-wyciągowych stykamy się z urządzeniami, które nie tylko wyciągają nadmiar ciepła i wilgoci, ale również nadmuchują świeże powietrze do kuchni.