Pieprz ziołowy – uniwersalna przyprawa wspomagająca trawienie

Jeżeli nie przepadamy za pieprzem czarnym, bo uważamy, że jest dla nas za ostry, warto wypróbować pieprz ziołowy, który stanowi dobrą alternatywę.

Czemu warto stosować pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy doskonale sprawdzi się w kuchni, jest aromatyczny, nadaje się do większości potraw. Dobrze komponuje się z mięsem, można dodać go na przykład do kotletów mielonych. Doskonale smakuje z potrawami z dodatkiem grzybów, kapuśniakiem, rybami, gotowanymi jajkami i nie tylko. Warto w tym wypadku poeksperymentować.

Właściwości zdrowotne pieprzu ziołowego

Pieprz ziołowy należy dodawać do potraw, które są ciężkostrawne na przykład do mięs. Warto wdrożyć tę przyprawę do swojego jadłospisu, bo poprawia smak dań, ale również wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, odkaża, dezynfekuje organizm. Pobudza pracę kory nadnerczy, wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie, działa odkrztuśnie. Ma naprawdę wiele zalet, które mogą wspomóc nasz organizm.

Pieprz ziołowy jest dość niedoceniany, warto zdecydować się na jego stosowanie, nawet jeśli lubimy potrawy z dodatkiem pieprzy czarnego. To przyprawa aromatyczna, która wraz z gotowanie potrawy uwalnia swój aromat. Ważna zasada – jeżeli chcemy, aby sanie było smaczne, zawsze dodawajmy świeżego pieprzu ziołowego na początku gotowania. Dobrze smakuje również jako dodatek do sałatek, warto do wypróbować podczas gotowania, warto się do niego przekonać.

Comments are closed.