płyta grillowa

Płyty grillowe

Sezon na grilla nie trwa za długo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się grillowanymi potrawami również jesienią i zimą. Kiedy klienci restauracji zatęsknią za wybornym smakiem dań z grilla, można zaserwować im dania przyrządzone na płycie grillowej. Ważne, aby jak najlepiej dobrać ją do swoich oczekiwań.

Największe zalety

płyta grillowa

Bardzo ważną zaletą takich płyt w porównaniu z innymi tego typu urządzeniami jest to, że mogą to być urządzenia elektryczne lub też gazowe. Pozwala to na swobodny wybór sposobu zasilania płyty grillowej, dopasowując ją do możliwości danego lokalu. Wybierając płytę grillową gazową, przeznaczoną do gastronomii, ma się pewność, że rachunki generowane podczas korzystania z urządzenia będą niskie, nawet przy intensywnym korzystaniu. Decydując się natomiast na elektryczną płytę, zyskuje się sprzęt łatwiejszy zarówno w montażu, jak i w konserwacji.

Szereg funkcji

Gastronomiczne płyty mają dwa możliwe rodzaje powierzchni grillowych. Mogą być one w całości gładkie lub też mieć rowkowaną powierzchnię. W ofercie niektórych sklepów znajdują się również urządzenia podzielone na dwie strefy, ogrzewane w sposób niezależny od siebie. Jedna z nich jest gładka, druga natomiast ryflowana, co umożliwia przygotowanie dwóch różnych potraw jednocześnie w różnych temperaturach. Dzięki gładkiej i ryflowanej płycie grillowej przygotować można różnego rodzaju mięsa, warzywa jak i ryby. Można też wyposażyć lokal w płytę do burgerów która pozwoli idealnie upiec smaczne i aromatyczne bułeczki.