Smaczna i pożywna zupa ogórkowa w wersji light

Jedni uwielbiają zupy, a inni nie przepadają za nimi. Prawda jest taka, że dobrze przyrządzonej zupy ogórkowej nie można wręcz nie lubić. Wszystko zależy od tego, co dodamy do naszej zupy i czym ją przyprawimy. Znaczenie ma oczywiście również sposób podania i towarzystwo, w którym się je. Zerknięcie na przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami zajmuje niewiele czasu, a cała kuchnia pięknie pachnie, kusząc swoim zapachem wszystkich domowników. Ogórkowa idealnie sprawdza się zarówno w letnie dni, jak również w okresie jesienno-zimowym. Ta w wersji fit jest lekka i odżywcza.

Smaczna i pożywna ogórkowa w wersji light

Zupę ogórkową można przyrządzić na wiele różnych sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Eksperymentując ze składnikami, można wyczarować niezwykle smaczne potrawy, które będą niemalże rozpływały się w ustach. Zupę ogórkowa można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Może mieć ona tradycyjny smak polskiej ogórkowej lub nutkę orientu. Ogranicza nas jedynie własna kreatywność.

Zupa w wersji fit

Do przygotowania zupy ogórkowej w wersji bez śmietany potrzebować będziemy: dwóch łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek, połowy cebuli, jednego niedużego pora, płatków papryki ostrej do posypania, trzech średnich ziemniaków, jednej marchewki, niedużego kawałka selera i pietruszki, 50 g kaszy jęczmiennej, półtorej lita bulionu warzywnego lub drobiowego, trzech ogórków kiszonych, połowy szklanki soku z ogórków kiszonych oraz natkę pietruszki.

składniki na zupę ogórkową

Wykonanie: pierwszym krokiem jest zeszklenie pokrojonej cebulki, a następnie dodanie do niej pora i płatków papryki. Całość smażymy przez dosłownie parę minut. Następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchew. Potem dodajemy jeszcze starte korzenie pietruszki i selera. Kolejnym etapem jest dodanie kaszy, zalanie wszystkiego bulionem i zagotowanie. Po zmniejszeniu ognia, gotujemy zupę przez kwadrans, aż kasza zmięknie. Potem możemy dodać starte ogórki kiszone i sok z nich, po czym gotować całość pod przykryciem przez kolejny kwadrans. Po wlaniu zupy do naczynia, posypujemy wierzch poszatkowaną natkę pietruszki.

Comments are closed.