waga kuchenne

Waga wadze nie równa

Wagi kuchenne to urządzenia niezbędne w dzisiejszej gastronomii. W dawnych czasach, przepisy kulinarne pisane były z punktu widzenia gospodyni domowej. Weź dwie garście mąki, dodaj naparstek wody i dodaj do rondla. Tak było kiedyś. Dzisiaj lepiej sprawdza się waga kuchenna. Pozwala, z dokładnością do 1 grama odmierzyć wszystkie składniki. Produkty sypkie jak mąka, cukier czy płynne jak woda czy mleko swobodnie zważymy na współczesnej wadze.

Waga elektroniczna czy mechaniczna?

waga kuchenne

Nie da się ukryć, że oferta handlowa wag kuchennych, jest bogata i przewagę w niej mają wagi elektroniczne. Są dokładniejsze, pomiar jest szybszy, w wielu modelach możemy zmienić jednostki, zważyć produkt po odjęciu wagi opakowania (waga TARA). Wagi mechaniczne z uwagi na swoją mniejszą dokładność (10-20 g), służą w chwili, gdy ilość składników nie jest wymagana z matematyczną dokładnością. Jednak dla wielu z nas widok klasycznej wagi, ze wskazówką i tarczą, proszkowo pomalowaną obudową może przywoływać miłe wspomnienia. Zatem co wybrać? Jeśli robimy ciasta, kremy, wykwintne sosy powinniśmy zainteresować się wagą elektroniczną, ponieważ wtedy każdy gram jest bardzo istotny. Jeśli możemy sobie pozwolić na małe różnice w pomiarze, jednocześnie zależy nam na wystroju kuchni, wybierzmy wagę mechaniczną.

Szeroka oferta wag kuchennych, znajduje się na Sklep.Technica.pl

Jaki producent?

To pytanie jest trudne. Wybór producenta sprzętu kuchennego to wypadkowa kilku czynników. 

  • czy kiedyś mieliśmy sprzęt firmy, której wagę chcemy kupić
  • jakie są warunki gwarancji i rabatów na wagi kuchenne
  • jaka jest cena
  • czy model o którym myślimy, jest naprawdę potrzebny, może jest coś w korzystniejszej ofercie?

Odpowiedzi, jakich sobie udzielimy, będą najlepszym wyborem. Tak czy inaczej, wagi kuchenne we współczesnej kuchni są niezbędne.