Wykorzystanie kurkumy

Kurkuma i jej właściwości są znane ludziom na całym świecie mimo, że korzeń tej rośliny pochodzi aż z południowo-zachodniej części Indii. Co takiego ma w sobie kurkuma, że skradła serca wielu z nas?

Gastronomia

Dziedziną, w której kurkuma mielona jest najbardziej znana, jest zdecydowanie gastronomia. Tej przyprawy używają zarówno amatorzy jak i profesjonaliści na całym świecie. Każdy zapewne wie, że kurkuma jest głównym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Roślina ta jest dodawana do potraw nie tylko, aby wydobyć ich smak czy zapach, ale też po to, aby danie miało złocisty kolor zresztą jak sama przyprawa.

Kosmetyka

Kurkuma jest jednym ze składników kremów i masek. W połączeniu z innymi specyfikami działa kojąco i nawilżająco na skórę twarzy i ciała.

Florystyka

Ostryż, czyli tak zwana kurkuma jest też wykorzystywana do dekoracji. Niektóre gatunki są przeznaczone na ścięcie i pełnią funkcję ozdobną podobnie jak kwiaty.

Medycyna

Nie od dziś wiadomo, że kurkuma posiada właściwości, które pomogą nam w walce z dolegliwościami czy bólem. Roślina zapobiega rozwojowi poważnych chorób i dolegliwości, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega wzdęciom i zaparciom, zmniejsza ryzyko raka, zapobiega wypadaniu włosów a także ma działanie przeciwzapalne. Kurkumę mieloną należy więc spożywać podczas wystąpienia dolegliwości, ale także zanim się one pojawią. Pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć.