Zlew gastronomiczny – niezbędny w każdym lokalu?

Zakup odpowiedniego wyposażenia do kuchni w lokalu gastronomicznym to podstawa umożliwiająca nie tylko serwowanie wysokiej jakości dań, ale również pozwalająca na zachowanie kuchni w czystości, zadbanie o jej praktyczność oraz estetykę. Właśnie pod względem tych cech powinien być dobierany zlew gastronomiczny.

Różne oferty

Na rynku dostępne są odmienne modele odznaczające się innym kształtem, pojemnością, odmiennymi podporami, różnymi szerokościami rantu, odpływem, czy też wyposażeniem w dodatkowe półki lub ich brakiem. To, co łączy wszystkie profesjonalne zlewy gastronomiczne (szukaj na Gastropuls.pl) to wykonanie z dobrej jakości stali nierdzewnej. Jeżeli chcemy, aby zlew był praktyczny i estetyczny to powinien być wykonany z tego materiału.

Dlaczego stal nierdzewna?

Głównie ze względu na swoją wytrzymałość oraz łatwość w utrzymaniu. Stal odznacza się bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, czy też na środki pochodzenia chemicznego. Dzięki temu możemy swobodnie czyścić powierzchnię twardymi czyściwami, wraz z popularnymi detergentami nie obawiając się o jej uszkodzenie. Upadający z wysokości garnek również nie uszkodzi zlewu.

Oprócz łatwości czyszczenia, utrzymania w estetyce i odporności na uszkodzenia mechaniczne stal jest w pełni odporna na proces korozji. Dzięki obecności na powierzchni tlenku chromu jest w pełni odporna na działania czynników zewnętrznych, a w przypadku uszkodzenia dojdzie do jego naturalnej regeneracji. Oprócz rdzy zlew gastronomiczny oprze się też działaniu wysokich temperatur.

Comments are closed.